5 Nisan 2009 Pazar

Cinsel sorunun anahtarı kimde?

Sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin yalnız yüzde üçü tedavi arayışında. Bu sorunu yaşayan erkeklerin doktora başvurması yine eşler sayesinde oluyor

Sertleşme güçlüğü olan bütün on erkekten yalnız biri hekime başvuruyor. Hekime başvuran erkeklerin de yalnız yarısı ilaç tedavisini başarıyla sürdürüyor. Araştırmalara göre sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin hekime başvurması yine kadınlar sayesinde oluyor.

Tüm dünyada 152 milyon erkek, sertleşme sorunu (ED - erektil disfonksiyon) yaşıyor. 2025’te 322 milyon erkeğin bu sorunu yaşayacağı tahmin ediliyor. ED’nin erkeklerdeki psikososyal etkileri; özsaygı, ilişkilerde sürtüşme, aşağılanma, dışlanma, konsantrasyon sorunları, sosyal bi şekilde kendini soyutlama ve depresyon bi şekilde kendini gösteriyor.

Ancak ED, erkeklerde olduğu kadar kadınlarda da fiziksel ve psikoseksüel iyilik hali üzerinde etken. yepyeni çalışmalar ED’nin sadece doğrudan sıkıntıyı çeken erkeği değil, ilişkiyi 1 her bi şekilde etkilediğini ortaya koyuyor.

Avrupa Cinsel Tıp Birliği kapsamlı Sekreteri Dr. John Dean, ED’nin epey yıkıcı psikolojik etkileri olduğunu söylüyor. Dean, 'Ancak ED’li erkeklerin kadın eşleri de kendi başına cinsel meseleler yaşıyor ve eşinin sertleşme sorunu kadının cinselliğinde de olumsuz tesir bırakıyor. Daha doğrusu kadınlar ED’yi eşleriyle ile yaşıyor. ED 2 şahıs arasında etkileşimi olan 1 durum. ED arasıra kadın eş sorgulandığında da ortaya çıkıyor' diyor.

ED’li erkeğin eşinde tatmin azalıyor

ED’li erkeklerin eşlerinde genital tepkileri, orgazm sıklıkları ve tatminleri azalıyor. Kadınların yüzde 50’si erkeğin ereksiyon sorunlarının kalıcı olduğuna inanıyor. Bu nedenle yüzde 33’ü 'Eşimin sertleşme sorununun tedavisi ne olursa olsun elimden geleni yapardım' diyor.

Dr. Dean, bu noktada da, 'ED’si olan erkeğin kadın partneri, erkeğin doktora gidip tedavi isteyip istememe kararı vermesini kuvvetli biçimde tesirler. ED’li 1 erkeğin doktora gitmesinde ve tedavi almasında eşinin söylediği sözler epey etken oluyor' diyor.

Tedavide en kuvvetli tesir partnerden

Araştırmalara göre sertleşme sorunu yaşayan erkeğin tedavi aramadaki en kuvvetli tesir eşlerinden kaynaklanıyor. Erkeklerin yüzde 54’ü tedavi almalarındaki en kritik etkinin eşleri olduğunu dile getiriyor. Eşlerinin dışında yüzde 25 oranında basının, yüzde 20 oranında da doktorun etken olduğunu belirtiyorlar.

'ED’li erkeği tedavi etmek kadının cinsel hayatına da katkıda bulunuyor. Bu nedenle kadın eşleri, erkeğin ED tedavisine ile birlikte etmek hem lazım hem de yararlı' diyen Dr. John Dean, sertleşme sorunu yaşayan erkeklerde kullanılan Vardenafil’le depresyon ve his durum bozukluklarının düzeldiğini belirtiyor. Dr. Dean, şöyle sürek ediyor: 'Sorunu olan erkeklerin yüzde 71’i tedavi sonrasında hayatlarının düzeldiğini, daha iyi 1 cinsel yaşama sahip olduklarını söylüyor. Erkeğin ED tedavisinin ardından kadının tatmini ve kadın cinsel sağlığı da normale dönüyor.

Kadınlar ED hakkında ne düşünüyor, ne istiyor?

Kadınların yüzde 20’sinden fazlası hala beraber oldukları ya da eski eşlerinin en az 1 defa ED yaşadığını belirtiyor.

Eşlerinde ED olan kadınların yarısından fazlası (yüzde 58) daha iyi 1 cinsel hayat istediklerini ifade ediyor. Bu oran eşlerinde asla ED olmamış kadınlarınkinden yüzde 17 daha çok.

Araştırmalar, kadınların yarısından fazlasının ED’nin kadından epey erkeğin sorunu olduğuna inanıyor.

Kadınların yüzde 60’ından fazlası ED’nin ilaçlarla tedavi edilebileceğine inanıyor.

Kadınların yüzde 69’u ED’yi kuvvetli psikolojik boyutu olan 1 durum bi şekilde algılıyor.

Kadınların dörtte üçü, ED’nin beraberliklerini derinden etkileyebileceğine inandığını söylüyor.

Kadınların yüzde 29’u, erkeklerin ED’sini ılımlı, yüzde 27’si ise şiddetli bulduğunu ifade ediyor.

Kadınların yüzde 73’ü ilaç tedavilerinin etken olduğuna inanıyor fakat saedce yüzde 21’i eşlerinin 1 doktora gitmesi konusunda tavsiyede bulunuyor.

Kadınların cinsel hayatı da etkileniyor

Aile Sağlığı Araştırmaları Derneği kapsamlı Sekreteri İrem Hattat da sertleşme sorununun kadın partnerler üzerinde belirgin 1 negatif etkisi olduğunu belirtiyor. Partnerlerin hastanın tedavisi için kritik 1 rol üstlendiğini vurgulayan Hattat, sertleşme sorunu yaşayan hastaların partnerlerinin, düşük libido, azalmış lubrikasyon, azalmış orgazm yaşadığına dikkat çekiyor.

ESDA Türkiye ofisinin on 1000 internet üyesi üzerinde yaptığı 1 çalışma da hem erkeklerin hem de kadınların kendine güvensizlik, endişe yaşadığını ve birbirini daha az çekici hissettiklerini ortaya koyuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder