5 Nisan 2009 Pazar

Cinsel Yolla Bulaşan Sinsi Hastalık: HPV (Genital Siğiller)

Tüm dünyada yılda 500,000 kadına serviks kanseri tanısı konmaktadır ve kadın kanserleri sıralamasında, serviks kanseri meme ve rektum kanserinden sonra 3. sırada gelmektedir. Dünyadaki serviks kanseri görülme sıklığı göz önüne alındığında, 2050 yılında dünya çapında 1 yılda yeni tanı konan hasta sayısının bir milyonu geçmesi beklenmektedir. Diğer taraftan dünyada yılda 270,000 kadın serviks kanserinden hayaıtını kaybetmektedir. Bu ölümlerin yüzde 80’i gelişmekte olan ülkelerdedir. Bu ülkelerde tarama programlarının oturmamış olması veya kişilerin sağlık kuruluşlarına ulaşmak için yaşamış olduğu maddi sorunlar nedeni ile, hastalığın geç tanı konmasına bağlı olarak ölüm oranı yükselmektedir. 

HPV Virüsü ile karşılaşmış olmak serviks kanseri ve öncü lezyonların gelişiminde ilk ve basamağı oluşturan ve tetiği çeken mekanizma olarak kabul edilmektedir. 

Halen tüm dünyada yaklaşık 630 milyon kadının enfekte olduğu hpv, cinsel ilşiki ve cinsel temasla bulaşmaktadır. Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan farklı olarak temas ile de geçiş olabilmektedir ve bu nedenle prezervatiflerin koruyuculuğu HPV açısından sınırlı kalabilmektedir. Amerika’da Center for Disease Control, seksüel olarak aktif olan kadın ve erkeklerin %50’sinin hayatlarının bir döneminde HPV virüsü ile karşılaşacağını bildirmektedir. Bir populasyon bazlı çalışmada amerika’da seksüel olarak aftik olan her dört kadından birinin HPV DNA’sının pozitif olduğu bulunmuştur. HPV’nin 100’den fazla tipi bulunuyor fakat bunlardan sadece 40’ı kadın ve erkek genital organlarında enfeksiyona neden oluyor. 

Düşük riskli tipler olan 6 ve 11 düşük dereceli servikal lezyonlara (LGSIL) veya genital siğillere yol açar. Siğillerin %90’ında bu düşük riskli iki tip gösterilmiştir. 

Diğer taraftan tip 16,18,31,33,35,39,45,51,52,58,59,68,73,82 yüksek riskli tipler olup onkojenikj grubu oluştururlar. Serviks kanserinde bu onkojenik tipli virüslerin ‘99’unun pozitif olduğu bulunmuştur. Dikkat çekici olan nokta. Tüm dünyada HPV tip 16 ve18’in çok yaygın oluşu ve serviks kanserlerinin %70’inde bu iki onkojenik tipin pozitif oluşudur. 

AŞININ HERHANGİBİR YAN ETKİSİ VAR MI ? 

HPV aşısı canlı bir aşı olmadığı ve hepatit aşıları gibi genetik teknoloji ile hazırlandığı için bir çok kişiye rahatlıkla yapılabilir. Aşının bilinen bir yan etkisi yoktur. Diğer aşılar gibi yapılan yerde lokal ısı artışı, kızarıklığa yol açabilir. Çok yeni olduğu için uzun dönem koruyuculuğu hakkında kesin bir bilgi yoktur. HPV aşıları rutin tarama testlerinin bir alternatifi değildir ve aşı sonrasında da rutin kontrol devam etmelidir. Kişiler enfeksiyonu aşıdan evvel almış olabilirler veya aşılamada olmayan bir tip ile enfekte olabilirler. Aşının tedavi edici bir etkisi yoktur. Önceden alınmış olan enfeksiyonlara veya bunların sonuç olduğu servikal lezyonlara etkisizdirler. 

EN İYİ TARAMA TESTİ : HPV DNA TESTİ 

HPVye sahipseniz bunun tipini öğrenmenin en iyi yolu hpv testidir. Yani HPV DNA Analizi. Kısaca özetlemek gerekirse: HPV tarama & tiplendirme testi ile yaklaşık 120 ayrı HPV türü araştırılabilmektedir. Realtime PCR sonrasında elde edilen HPV’nin tip tayini ise sekans analizi (gold standart) ile yapılmaktadır. Daha uzun zamanda sonuçlandırılan bu testin en önemli avantajı hem daha ekonomik olması hem de tüm HPV tiplerinin taranabilmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder