5 Nisan 2009 Pazar

Tansiyon kadın cinselliğini de bozuyor

Yüksek tansiyon erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da cinselliği olumsuz etkiliyor. Çalışmalara göre cinsel meseleler, yüksek tansiyonlu kadınlarda daha çok görülüyor

Yüksek tansiyonun erkeklerin seks hayatını kötü yönde etkilediği iyi bilinen 1 gerçekti, bu hakikat değişmedi, buna kadınlar da ek oldu. Şimdi yepyeni 1 araştırma, eşdeğer gerçeğin kadınlar için de geçerli olduğunu gösterdi.

Yaşları 31 birlikte 60 arasında olan, seksüel yönden etkin, 417 kadın üzerinde yapılan 1 araştırma, tansiyonu yüksek olan kadınlarda cinsel işlev bozukluğu ihtimalinin normale oranla 2 kat kadar daha yüksek olduğunu gösterdi. buna ilave olarak ileri yaş ve iyi tedavi edilmemiş yüksek kan basıncının süresinin de kadınlarda cinsel işlev bozukluğunda negatif etkisi oluyor.

Kadınlardaki cinsel işlev bozukluğu hem kendilerinin, hem de partnerlerinin hayat kalitesini ve ilişkilerini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle, uzmanlar tansiyonu yüksek olan kadınlarda cinsel düzensizliklerin tanınmasının ve tedavisinin kritik olduğunu belirtiyorlar.

Yüksek tansiyon birlikte kadınlardaki cinsel işlev bozukluğu arasında nasıl 1 irtibat olduğu açık değil. Kadınlarda cinsel işlev erkeklere göre daha karmaşık 1 mevzu. Kadınlarda cinsel dilek ve uyarılmayı etkileyen epey muhtelif etmenler var.

Bir epey hastalık etkili

Kadınlarda cinsel işlev bozukluğu cinsel arzuda ve uyarılmada azalma, orgazma ulaşma güçlüğü ya da orgazm olamama, cinsel birleşme sırasında ağrı ve vajinismus şeklinde tanımlanıyor.

Cinsel işlev bozukluğu olan kadınların oranı asla de az değil. Erkeklerde yüzde 50’lere varan bu oran kadınlarda yüzde 40’ları buluyor. Erkeklerde olduğu gibi, kadınlarda da 1 epey kronik hastalık ve ilaç cinsel işlevi etkileyebiliyor.

10 kadından 4’ünde var

Yeni çalışmada kadınlar 'Kadında Cinsel İşlev İndeksi' (FSFI) adı verilen standart 1 ankette cinsel dilek, uyarılma, orgazm, tatmin ve ağrı birlikte alakadar 19 soruyu cevaplamışlar. Cinsel işlev bozukluğu, yüksek tansiyonu olan bütün on kadından dördünden fazlasında (yüzde 42.1) bulunmasına bedel, yüksek tansiyonu olmayan bütün on kadından ikisinde (yüzde 19.4) saptanmış.

Uzmanlara göre aslında bu bulgular sürpriz değil, sebebi cinsel işlevin sinir sistemi ve damar sistemiyle yakın ilişkisi var.

Çalışmada, yüksek tansiyon için ilaç alan, fakat tedavisi kafi olmayıp erek kan basıncı değerlerine ulaşamayan hastalarda, cinsel işlev bozukluğunun, yüksek tansiyonu tedaviyle denetim altında olan kadınlara nazaran daha çok olduğu bulunmuş. Araştırmacılar, yüksek tansiyonun kadınlarda ilaçla denetim altına alınmasının cinsel sorunlara da yararı olabileceğini düşünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder