5 Nisan 2009 Pazar

Her soruna değişik 1 yöntem

Infertiliteye yani kısırlığa yol açan birçok sebep var. Doktora başvurduğunuzda değerlendirilen bu sebepler, eşdeğer zamanda sorunun kaynağına yönelik tedavi seçeneklerinin belirlenmesini de sağlıyor.

Arkadaşına gönder

Sitene ekle

Sayfayı yazdır

Çamlıca Medicana Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi Sorumlusu Op. Dr. Ömer Faruk Vanlıoğlu, yardımcı üreme teknikleri hakkında veri verdi.

n Intrauterin inseminasyon (IUI) - Aşılama, sperm sayısı, yapısı ve hareketliliği normalin altında olan hastalardaki ilk basamak tedavidir. İnseminasyon için taze sperm örneği kullanılır. Aşılama yapılmadan önce kadının tüplerinin açık olduğundan emin olunmalıdır. Kadın, aşılama öncesinde yumurtlama geliştirme tedavisine alınarak inseminasyon başarısı artırılmaya çalışılır.

Uygulamanın yapılacağı gün, erkekten alınan meni hususi yöntemlerle hazırlanarak iyi ve fonksiyonel spermler seçilir ve rahim içine 1 kanül yardımıyla verilir. Düzenli tane gören, tüpleri açık olan, ileri endometriosis hastalığı olmayan ve 35 yaş altındaki kadınlarda başarı şansı daha yüksektir. Aşılama birlikte bütün uygulama için başarı şansı yüzde 15 - 20 civarındadır. Üç defa IUI uygulamasına rağmen başarı sağlanamadığında diğer yöntemlere geçilmelidir.

n In vitro fertilizasyon (IVF) tedavisi: Tüplerinde ciddi bi şekilde hasar olan, endometriosis tanısı alan, servikal (rahim ağzı) mukus problemi olan hastalarda, erkek infertilitesinde, immunolojik infertilitede ve açıklanamayan infertilitede özellikle tercih edilir.

Standard IVF tedavisi, fertilite ilaçlarının kullanımıyla yumurta sayısının artırılması, gelişimin ultrasonografiyle takip edilmesi, elde edilen yumurtaların toplanması, toplanan yumurta ve spermin, laboratuvar koşullarında 1 araya getirilmesi, döllenme ve embriyo gelişiminin izlenmesi, tercihen 2 ya da 3 embriyonun anne rahmine yerleştirilmesiyle seyreden 1 prosedürdür. Elde edilen diğer iyi kalitedeki embriyolar, dondurma yöntemiyle saklanarak, arkasından elverişli şartlar geliştiğinde de kullanılabilmektedir.

Mikroenjeksiyon (ICSI): Özel kalınlıkta 1 iğne birlikte yumurtanın içerisine tek 1 spermin enjekte edilmesidir. Mikroenjeksiyonda da labarotuvar koşullarına geçmeden önceki hazırlıklar IVF yöntemi birlikte aynıdır.

Mikroenjeksiyon tedavisi, şiddetli erkek kısırlığı olan yani menideki sperm sayısının, hareketliliğinin veya dölleme yeteneğinin az olduğu durumlarda uygulanır. Bu yöntemde normal dölleme özelliğine sahip olmayan sperm, mikro pipetler yardımıyla mikroskop altında yumurtanın içine direkt bi şekilde enjekte edilerek dölleme işlemi gerçekleştirilir. Menide epey az sayıda spermle işlem yapılabildiği gibi, menide asla sperm bulunmadığı durumlarda biopsi birlikte testisten ya da epididimal kanaldan elde edilen spermlerle de uygulanabilmektedir.

ICSI uygulamaları yalnızca şiddetli erkek infertilitesinde değil, daha önceki IVF denemeleri başarısız olan veya elde edilen yumurta sayısının beşin altında olduğu durumlarda ve de açıklanamayan infertilite olgularında da uygulanmaktadır.

Embriyo transferinden sonraları nelere dikkat etmek gerekir?

Birkaç gün istirahat etmeli ve ağır işlerden kaçınmalı.

Vajina kontaminasyon olmaması için duş yapmak, tampon kullanmak ve yüzmekten kaçınılmalı.

Ağır obje taşımamalı ya da kaldırmamalı.

Sağlıklı 1 diyet uygulamalı, alkol kullanmamalı.

Sigara içimi bırakılmalı.

Folik asit tabletleri alınmalı.

İlaç kullanımı yalnız gerekliyse, hekim kontrolünde olmalı.

Grip benzeri hastalığı olanlarla temastan kaçınılmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder