5 Nisan 2009 Pazar

Doğum Kontrolünde Yepyeni Yöntemler

Sadece üç ayda 1 yapılan, yani yılda dört defa tekrarlanan iğne birlikte doğum denetim haplarının koruma oranları birlikte eşdeğer oranda 1 doğum kontrolü sağlamak olabilir.

Anadolu afiyet Merkezi’nden Kadın Doğum Uzmanları doğum denetim yöntemleri birlikte alakadar veri verdi.

İğne birlikte güvenlik nasıl 1 doğum denetim yöntemidir? Bu iğnenin içeriğinden bahseder misiniz?

ABD’de 1992’den günümüze kullanılan bu metot hap almayı unutan hanımlar için ideal 1 çözüm. Çünkü yalnızca üç ayda 1 yapılan, yani yılda dört defa tekrarlanan bu iğne birlikte doğum denetim haplarının koruma oranları birlikte eşdeğer oranda 1 doğum kontrolü sağlamak olabilir.

Türkiye’de de varolan bu ilacın içeriğinde progesteron hormonu var ve estrojen hormonundan muaf. 1 iğnenin koruması yaklaşık 14 hafta sürmekte, yalnız yine de 12 haftada 1 bu iğnenin tekrarlanması önerilmekte. % 99 koruyucuğu olan bu iğne yumurtlamayı baskılayarak etken oluyor. Bunun yanısıra rahimağzındaki sıvı tabakayı kalınlaştırıyor ve embriyonun tutunacağı endometrium dediğimiz rahimiçi tabakanın da yapısını değiştiriyor.

İğne birlikte güvenlik ne kadar güvenilir 1 metot?

Koruyuculuğu tüp bağlama yöntemi olan sterilizasyon ameliyatları birlikte aynı düzeyde. Epilepsi ilaçları kullananlar için ideal 1 metot sebebi eşdeğer zamanda nöbet eşiğini yükseltiyor.

Tansiyon nedeniyle ya da pıhtı-felç oluşma riski taşıyanlarda, yani doğum denetim hapı kullanamayanlarda da ideal 1 çözüm getiriyor. 35 yaşın üstünde olup da sigara içen bayanlarda doğum denetim hapları içerdikleri estrojen hormonu nedeniyle pıhtı-felç riskini yükseltirken, depo-provera’da böyle 1 risk sözkonusu değil.

Süt emziren anneler için de iyi 1 alternatif sebebi süt miktarını arttırıyor. Bebek için herhangi 1 yan tesir içermiyor. Çalışmalar depo-provera kullananlarda daha az rahim kanseri riski olduğunu ortaya koyuyor.

Bu yöntemin dezavantajı var mıdır?

En sık rastlanan yan tesir ilk 1 sene içinde gitgide azalan oranda da olsa düzensiz hafif kanama ve lekelenme yapabilmesi. Bu bütün iğneden sonraları daha azalıyor ve 1 süre sonraları tane kanaması ile birlikte hiçbir kanama görülmüyor.

Bu endişelenecek 1 durum değil, yalnızca rahimin kanayan iç tabakası bu iğne birlikte o kadar inceliyor ki, adetde kanayacak 1 doku kalmıyor.

Türkiye’de kullanılmayan doğum denetim yöntemleri var mı?

Ortho evra denen deriye yapıştırılan 1 bant sayesinde koruma sağlayan 1 metot ve vajene yerleştirilen 1 halka yoluyla koruma sağlayan yöntemlerde yurtdışında kullanılıyor.

Transdermal deri bantı birlikte güvenlik nasıl 1 metot?

4.5 X 4.5 cm ebatındaki bu bant doğum denetim haplarındaki estrojen ve progesterone hormonlarını yavaş yavaş deri yoluyla vücuda veriyor. üç hafta boyunca bütün hafta bir bant konuyor, 4. hafta bant konmuyor ve o hafta hanımlar tane görüyor.

Etkili olabilmesi için bantın deriye iyice yapışması ve bir hafta asla ayrılmaması gerekiyor.

Vajen halkası (Nuva Ring) nasıl 1 metot?

Yumuşak ve esnek silikondan yapılan ve halka şeklinde olan bu mahsül de yine estrojen ve progesterone hormonlarını yavaş 1 biçimde vajen içine salıyor. Vajen içersinde üç hafta kalıyor, çıkartılan 4. haftada hanımlar tane görüyor.

Bu 2 yöntemin dezvantajı var mı?

Her 2 yöntemin de dezavantajları doğum denetim hapları birlikte eşdeğer.

Bu metotlar kimlere öneriliyor?

Bu metot de hap almayı unutan ve hergün hap kullanmak istemeyen hanımlar için ideal 1 çözüm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder